L'ORNITONIGMA

dimecres, 9 de gener del 2008

Per Arenys de Mar i els seus voltants

Amb una mica de retard faig aquest report sobre la visita que vaig fer el passat dia 8 de gener al port d'Arenys de Mar i les seves rodalies. La intenció era relocalitzar el Sit blanc i prospectar d'altres zones que en un principi semblaven adienes per a l'espècie. El resultat va ser infructuós, tot i que vaig escombrar tot el port i la zona de platjes que n'hi ha al sud i al nord: platja de la Picòrdia, platja primera i platja de Caballó, fins arribar a Canet de Mar. No obstant això, a l'endamà va ser relocalitzar al dic del port per l'Àlex Comas (veure aquí) i l'Enric Badosa (veure foto).


El dia, però, va donar alguna cosa interessant, com ara un gran estol de Puffinus yelkouan i P. mauretanicus (en un 80 % i un 20 % respectivament) de més o menys un 200 ex. que es movien davant la platja de Caballó. Van apropar-se molt a la riba on van romandre sedimentades una bona estona. Penjo una fotografia documental (testimonial).


Puffinus yelkouan i P. mauretanicus

En aquesta mateixa platja descansava un estol de làrids format majoritàriament per gavians argentats Larus michahellis (106 ex.) i gavines capnegres Larus melanocephalus (60 adults, 7 ex. de 2n. hivern i 2 ex. de 1r hivern). Algún dels adults ja havien començant a adquirir el plumatge d'estiu. Es tracta d'una muda parcial que inclou el cap, el cos i les primàries més externes. A l'exemplar de la fotografia, es pot veure com afecta al capell i les plomes auriculars. Barrejats també hi havia un parell de xatracs becllargs Sterna sandvicencis, algunes desenes de gavines rialleres i quatre Larus fuscus (2 adults i 2 inmadurs).



Larus melanocephalus adulta mudant a plomatge d'estiu.

Sterna sandvicensis


D'altra banda, al port encara hi era present l'adult de Gavina corsa i tres gavians foscos.



Adult de Larus audouinii


Les dues primeres fotografies corresponen a un exemplar de 2n hivern (3r any calendari). La següent però és un individu de 2n any calendari: es pot veure com una part de les escapulars han estat reemplaçades, i encara reté la majoria de les coberteres alares, les primàries i, tot i que aquí no es vegi, també les plomes de la cua.




Cal comentar que vaig veure alguns gavians i alguna gavina capnegra també amb taques d'oli. La pajoria estaven tacades a la panxa; tanmateix hi havia una michahellis amb el cap tacat (veure foto).




Per últim, davant les platjes d'Arenys vaig veure tres cabussons emplomallats Podiceps cristatus, però ni rastre de gavots, que és el gran absent de aquesta temporada.