L'ORNITONIGMA

dimarts, 15 de gener del 2008

Sit blanc i aus marines al Maresme

El passat diumenge 13 de gener vaig tornar a Arenys de Mar per tal de relocalitzar el Sit blanc en el cas de què hi fos. Amb va portar tot el matí trobar-lo. Finalment, en companyia de l'Enric Badosa, el vaig veure a La Punta Vella; sembla que té molta tirada cap aquesta part del port, doncs és on més sovint se'l veu. Vaig tenir la oportunitat de veure'l volar un parell de cops i sens dubte el patró alar correspon al d'un mascle adult.




Plectrophenax nivalis

Al port encara continuava l'adult de Gavina corsa, que posteriorment va ser vist a la platja del Portinyol.


Larus audouinii adult

Des de primera hora del dia i fins ben entrat el matí, es va formar al sud de la platja d'Arenys una gran concentració de corbs marins grossos Phalacrocorax carbo. Inicialment vaig comptar 284 ex. posats al mar, però quan van començar a aixecar el vol en grups vaig poder comptar-los perfectament i van sortir 319 ex. A excepció d'un poquets exemplars que es van ficar al port, la resta van marxar en direcció nord. Entre ells hi havia un Cabussó emplomallat Podiceps cristatus. D'altra banda, a la platja Primera hi havia un petit grup de gavines capnegres Larus melanocephalus (36 adults i 5 ex. de 1er hivern).


Un dels Phalacrocorax carbo que va entrar al port

Finalment al migdia em vaig apropar amb el David Caballé i en Xavi Romera fins el Pla de Llobet, entre Pineda de Mar i Santa Susanna, per veure si s'havia tornat a formar la gran concentració d'aus marines que van veure dies enrere (cliqueu aquí). Malauradament no van tenir tanta sort. D'una banda la mala mar i el vent dificultaven l'observació; i d'altra, no hi havia hagut cap abocament de l'emissari submarí, que és el que genera la gran concentració de nutrients que atrau a les aus marines. Tot així, van veure fins a 18 cabossons emplomallats Podiceps cristatus, unes quantes baldrigues (Puffinus yelkouan i P. mauretanicus; de les primeres es va veure una bona concentració davant la desembocadura de La Tordera), algún mascarell Morus bassanus, uns pocs xatracs becllargs Sterna sandvicensis, un nombre molt discret de Larus melanocephalus, i les sempre presents Larus ridibundus i L. michahellis, i també algún corb marí emplomallat P. aristotelis. La jornada però la van tancar amb una molt bona observació de Paràsit gros Stercorarius skua volant cap al sud, probablement cap a l'emissari.