L'ORNITONIGMA

dissabte, 7 d’agost del 2010

Notícia sobre caça amb vesc

http://www.vilaweb.cat/ep/ultima-hora/3762128/medi-ambient-projecta-prohibir-cacera-vesc-docells-fringillids-viu.html

Medi Ambient projecta prohibir la cacera amb vesc d'ocells fringíl·lids en viu
13:0406.08.2010
BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)




La Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat projecta ara prohibir la cacera amb vesc d'ocells fringíl·lids en viu --pinsans i caderneres, entre d'altres--, després de l'ordre de juliol del 2009 en què va autoritzar algunes captures per fer un estudi experimental, i ha justificat aquesta decisió en la legislació europea i en l'existència d'una "nova sensibilitat ambiental".



El projecte d'ordre, signat pel conseller Francesc Baltasar, reconeix que aquest tipus de cacera té "un fort arrelament a Catalunya i forma part de la cultura i la tradició de molts pobles", tot i que recorda que, fins ara, tan sols s'autoritzava la captura en viu d'aquests ocells de manera excepcional quan no existia una altra solució satisfactòria.



La Conselleria recorda que tant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea com la Comissió Europea han considerat que sí que existeix una solució satisfactòria quan és possible la cria i la reproducció d'aquests ocells en captivitat, pel que ha decidit prohibir la seva caça.



Entitats ecologistes havien mostrat el seu descontentament en diverses ocasions per l'autorització excepcional d'aquest tipus de caça, perquè considera que no discrimina entre espècies. La caça amb lliga consisteix a atreure mitjançant un reclam als ocells fins a uns arbres on prèviament s'han instal·lat varetes untades amb goma d'enganxar, que provoquen que les aus es quedin enganxades sense possibilitat de fugir.



Medi Ambient necessita que a partir d'ara caldrà disposar d'una autorització excepcional nominal i intransferible atorgada per la Conselleria per poder participar en concursos de cant, una de les raons per les quals es caçaven aquests ocells.



Alhora, assenyala que per disposar d'aquesta autorització caldrà pertànyer a una societat d'aus membre de la Federació Catalana de Caça, així com acreditar mitjançant certificat del president la participació en conursos oficials de cant, tenir la targeta federativa i no estar inhabilitat per part de la Conselleria.