L'ORNITONIGMA

dimecres, 8 de desembre del 2010

Mascarell camaroig

El Mascarell camaroig (Sula sula), el més petit de totes les espècies de mascarells, es distribueix per la zones tropicals dels oceans Índic i Pacífic, i pel mar Carib. A l’Atlàntic occidental és un divagant rar que s’ha registrat a les aigües de la costa de Florida.

A l’altra banda de l’Atlàntic, el primer registre es va fer l’11 d’agost del 2010 a Estepona (Málaga). El 3 de desembre es va registrar una observació d’aquesta espècie en aigües del Cap de Creus. Un dia després, l’exemplar era localitzat al port de l’Estartit. Molt probablement es tracta del mateix exemplar. Des de llavors roman al port i s’alimenta a les illes Medes.

La noticia es va escampar per tot arreu. Les xarxes socials feien fum i era previsible un allaud d’observadors vinguts d’arreu per a disfrutar d’aquest magnífic ocell. El fenòmen va cridar l’atenció dels mitjans informatius, que es van fer resó de l’esdeveniment. Així La Vanguardia titulava Un extraño pájaro avistado en l'Estartit moviliza a los ornitólogos europeos” , la ràdio i televisió autonòmiques també es van fer resó de la notícia.

Ahir em vaig unir al grup de twichers per poder disfrutar d’aquesta presència excepcional. Poques oportunitats n’hi ha d’observar aquest ocell a les nostres latituds i no m’ho volia perdre.

L’ocell, un exemplar de 2n hivern (o segon cicle, com va dir en Dani López en una exposició magistral sobre la datació de l’exemplar), ens va oferir uns esplèndits moments a tots els allí presents. Us deixo amb unes fotos i uns vídeos del matí d’ahir a l’Estartit. Disfruteu-los.