L'ORNITONIGMA

dijous, 16 de desembre del 2010

Cigonya blanca al Besòs

 Fan la primera observació de cigonya blanca salvatge al Parc Fluvial del Besòs
L'ornitòleg Xavier Larruy va observar per primera vegada al parc una cigonya blanca (Ciconia ciconia) en estat salvatge el 22 de setembre. L'estada va ser breu, ja que a primera hora del matí l'ocell es va aturar breument entre el pont de la B-20 i el pont vell de Santa Coloma i després va volar cap als fanals del nus de la Trinitat. Per l'època de l'any, segurament estava migrant cap al sud de la península Ibèrica o l'Àfrica per passar-hi l'hivern.

Cigonya blanca al parc. Autor: Xavier Larruy
Anteriorment ja s'havia aturat una altra cigonya al parc, la famosa Besi, però aquesta s'havia escapat del parc zoològic de Barcelona, on havia nascut. Per tal d'esbrinar l'origen d'aquest nou exemplar ha estat important el seu comportament, força més desconfiat que la Besi, encara que la característica més concloent ha estat que la cigonya tenia una anella a la tíbia dreta, amb la inscripció DER A8981. Gràcies a l'anella s'ha esbrinat que la cigonya s'havia anellat a Alemanya, a Westernhausen, el 21 de maig de 2010, de forma que ha recorregut 1003 Km en 124 dies.

Aquest exemple posa de manifest la utilitat de les anelles de lectura 'a distància' per a obtenir informació sobre la migració i el comportament de les aus sense que sigui necessari tornar a capturar-les. Cal tenir present que en l'anellament científic d'ocells es col loca normalment una única anella metàl lica que és gairebé impossible de llegir si no agafes l'ocell. En estudis sobre aus de mida gran, com les cigonyes o rapinyaires, sovint també es posa una anella més gran i amb uns dígits també més grans per a que es puguin llegir amb telescopi i, fins i tot, amb binocles.

Si alguna vegada llegiu una anella és important comunicar-la a l'Institut Català d'Ornitologia. Actualment al parc es poden veure bernats pescaires (Ardea cinerea) i martinets blanc (Egretta garzetta) anellats a la colònia de cria del parc zoològic de Barcelona.

Font de la informació
Parc Fluvial del Besòs
Data de la notícia
16/12/2010