L'ORNITONIGMA

dissabte, 27 d’octubre del 2012

86


Vuitanta-sis. Aquesta és la xifra d’espècies d’aus que el divendres 12 d’octubre vaig veure al Delta de l’Ebre en companyia d’en Jordi Sala i en Dani González.  Fa uns dies, l’hi explicava a un amic, i li va semblar que era una quantitat que no feia justícia a l’espai. Un lloc com el Delta, declarava, pot dónar molt més de si. En cap moment li vaig treure raó, doncs de ben segur que anant per feina hauríem sobrepassat el centenar d’espècies. Així , sobre la marxa, amb van venir al cap unes trenta espècies, que potser podríem haver-hi afegit al llistat final d’observacions.

No obstant això, li vaig preguntar: “Però vols dir què no vam anar per feina?”.  La seva resposta va ser el tret de sortida d’una interessant conversa al voltant de com viu (i com veu) cadascú l’ornitologia. Filant prim, podem parlar de com la viu cadascú en segons quins moments i segons amb qui. I és que cada sortida és diferent.

Aquell dia ens vam ajuntar tres apassionats de les aus, que a més a més, ho som també del debat i la conversa. En un delta plenament anegat, on hectàrees i hectàrees d’arrossars atreuen milers d’ocells aquàtics, en cap moment vam deixar d’anar per feina amb passió, però amb la passió d’aquell que viu acostumat a l’austeritat imposada per la ornitologia urbana, no exempta d’emocions puntuals, i que contempla amb una brillantor especial l’horitzó finit de la plana deltàica plena de possibilitats.



Un recorregut així, és un recorregut lent, detallat, assaborint cada observació, escodrinyant cada racó, mentre es perd la noció que s’està en un espai finit i en un temps que sempre corre en contra. Aquesta carrera contra el temps, però, no impedeix aturar-se en un camp ple de esplugabous, tot i sabent que estan omnipresents, o engrescar-se, amb cada bàndol de capons reials que trobaven, o amb els agrons blancs escampats per tot arreu. En una ocasió ens van detenir una bona estona amb una Daurada grossa que ens va cridar l’atenció... no fos que! Una altra la varem dedicar a repasar els grups de limícols. Cada visión té la seva palatabilitat, el seu punt de goig, i això permet disfrutar de totes i cadascuna d’elles.



N’hi ha però, d’aquelles que deixen impronta. L’observació de les àguiles pescadores (fins a 4 exs.) va ser una d’elles. Varen tenir dues observacions fetens de dos exemplars aturats a pocs metres de nosaltres. Un d’ells, metre s’alimentava d’una presa recent capturada. La fortuna va estar amb nosaltres, quan un gavià argentat la va empeitar intentant treure-li la presa. No ho va aconseguir, però nosaltres vàrem disfrutar d’una visió de luxe d’aquesta magnífica au.





El Delta está fora de l’abast per una única jornada, i si a sobre tu prens així, resten moltes zones per veure. Una d’elles va ser l’Encanyissada. Però, tot i que no varen poder gaudir-la, sí que varen gaudir dels centenars de Xibecs escampats per la llacuna. Entre ells, un Xarxet marbrenc ens va pujar l’adrenal·lina, però aquesta es va disparar quan el birder holandès que ens va avisar de la presència del xarxet, ens diu que a Riet Vell hi ha un Tringa solitaria. Ostres tu! Cames ajudeu-me! Era massa fosc quan van arribar-hi. No el van veure, però la quantitat i diversitat de limícols que prospectaven les aigues someres, va mereixer la visita. Tres sisetes varen ser la contrapartida.



 Llistat d'espècies observades:
  1. Tachybaptus ruficollis
  2.  Podiceps cristatus
  3. Morus bassanus
  4. Phalacrocorax carbo
  5. Nycticorax nycticorax
  6. Bubulcus ibis
  7. Egretta garzetta
  8. Casmerodius albus
  9. Ardea cinerea
  10. Plegadis falcinellus
  11. Phoenicopterus roseus
  12. Anas strepera
  13.  Anas crecca
  14. Anas platyrhynchos
  15. Anas acuta
  16.  Marmaronetta angustirostris
  17. Anas clypeata
  18. Netta rufina
  19. Aythya ferina
  20. Pandion haliaetus
  21.  Circus aeroginosus
  22. Falco tinnunculus
  23. Falco subbuteo
  24. Rallus aquaticus
  25.  Porphyrio porphyrio
  26. Gallinula chloropus
  27.  Fulica atra
  28. Himantopus himantopus
  29. Charadrius dubius
  30. Charadrius hiaticula
  31. Pluvialis apricaria
  32. Pluvialis squatarola
  33. Vanellus vanellus
  34.  Calidris minuta
  35. Calidris ferruginea
  36.  Calidris alpina
  37. Philomachus pugnax
  38. Gallinago gallinago
  39. Limosa limosa
  40.  Limosa lapponica
  41. Numenius arquata
  42.  Tringa totanus
  43. Tringa nebularia
  44. Tringa erythropus
  45. Tringa stagnatilis
  46.  Tringa ochropus
  47.  Actitis hypoleucos
  48. Arenaria interpres
  49. Larus melanocephalus
  50. Chroicocephalus ridibundus
  51. Chroicocephalus genei
  52. Larus audouinii
  53. Larus fuscus
  54. Larus michahellis
  55. Sterna caspia
  56.  Sterna sandvicensis
  57. Sterna hirundo
  58. Chlidonias hybridus
  59. Columba palumbus
  60. Columba livia
  61. Streptopelia turtur
  62. Streptopelia decaocto
  63. Upupa epops
  64. Alcedo athis
  65. Galerida cristata
  66.  Hirundo rustica
  67. Anthus pratensis
  68. Anthus spinoletta
  69. Motacilla flava
  70. Motacilla cinerea
  71. Motacilla alba
  72.  Erithacus rubecula
  73. Oenanthe oenanthe
  74. Cettia cetti
  75.  Cisticola juncidis
  76. Acrocephalus scirpaceus
  77. Phylloscopus collybita
  78.  Pica pica
  79. Sturnus vulgaris
  80. Sturnis unicolor
  81.  Passer domesticus
  82.  Passer montanus
  83. Serinus serinus
  84. Carduelis cannabina
  85.  Carduelis chloris
  86. Carduelis carduelis