L'ORNITONIGMA

dissabte, 27 d’octubre de 2012

86


Vuitanta-sis. Aquesta és la xifra d’espècies d’aus que el divendres 12 d’octubre vaig veure al Delta de l’Ebre en companyia d’en Jordi Sala i en Dani González.  Fa uns dies, l’hi explicava a un amic, i li va semblar que era una quantitat que no feia justícia a l’espai. Un lloc com el Delta, declarava, pot dónar molt més de si. En cap moment li vaig treure raó, doncs de ben segur que anant per feina hauríem sobrepassat el centenar d’espècies. Així , sobre la marxa, amb van venir al cap unes trenta espècies, que potser podríem haver-hi afegit al llistat final d’observacions.

No obstant això, li vaig preguntar: “Però vols dir què no vam anar per feina?”.  La seva resposta va ser el tret de sortida d’una interessant conversa al voltant de com viu (i com veu) cadascú l’ornitologia. Filant prim, podem parlar de com la viu cadascú en segons quins moments i segons amb qui. I és que cada sortida és diferent.

Aquell dia ens vam ajuntar tres apassionats de les aus, que a més a més, ho som també del debat i la conversa. En un delta plenament anegat, on hectàrees i hectàrees d’arrossars atreuen milers d’ocells aquàtics, en cap moment vam deixar d’anar per feina amb passió, però amb la passió d’aquell que viu acostumat a l’austeritat imposada per la ornitologia urbana, no exempta d’emocions puntuals, i que contempla amb una brillantor especial l’horitzó finit de la plana deltàica plena de possibilitats.Un recorregut així, és un recorregut lent, detallat, assaborint cada observació, escodrinyant cada racó, mentre es perd la noció que s’està en un espai finit i en un temps que sempre corre en contra. Aquesta carrera contra el temps, però, no impedeix aturar-se en un camp ple de esplugabous, tot i sabent que estan omnipresents, o engrescar-se, amb cada bàndol de capons reials que trobaven, o amb els agrons blancs escampats per tot arreu. En una ocasió ens van detenir una bona estona amb una Daurada grossa que ens va cridar l’atenció... no fos que! Una altra la varem dedicar a repasar els grups de limícols. Cada visión té la seva palatabilitat, el seu punt de goig, i això permet disfrutar de totes i cadascuna d’elles.N’hi ha però, d’aquelles que deixen impronta. L’observació de les àguiles pescadores (fins a 4 exs.) va ser una d’elles. Varen tenir dues observacions fetens de dos exemplars aturats a pocs metres de nosaltres. Un d’ells, metre s’alimentava d’una presa recent capturada. La fortuna va estar amb nosaltres, quan un gavià argentat la va empeitar intentant treure-li la presa. No ho va aconseguir, però nosaltres vàrem disfrutar d’una visió de luxe d’aquesta magnífica au.

El Delta está fora de l’abast per una única jornada, i si a sobre tu prens així, resten moltes zones per veure. Una d’elles va ser l’Encanyissada. Però, tot i que no varen poder gaudir-la, sí que varen gaudir dels centenars de Xibecs escampats per la llacuna. Entre ells, un Xarxet marbrenc ens va pujar l’adrenal·lina, però aquesta es va disparar quan el birder holandès que ens va avisar de la presència del xarxet, ens diu que a Riet Vell hi ha un Tringa solitaria. Ostres tu! Cames ajudeu-me! Era massa fosc quan van arribar-hi. No el van veure, però la quantitat i diversitat de limícols que prospectaven les aigues someres, va mereixer la visita. Tres sisetes varen ser la contrapartida. Llistat d'espècies observades:
 1. Tachybaptus ruficollis
 2.  Podiceps cristatus
 3. Morus bassanus
 4. Phalacrocorax carbo
 5. Nycticorax nycticorax
 6. Bubulcus ibis
 7. Egretta garzetta
 8. Casmerodius albus
 9. Ardea cinerea
 10. Plegadis falcinellus
 11. Phoenicopterus roseus
 12. Anas strepera
 13.  Anas crecca
 14. Anas platyrhynchos
 15. Anas acuta
 16.  Marmaronetta angustirostris
 17. Anas clypeata
 18. Netta rufina
 19. Aythya ferina
 20. Pandion haliaetus
 21.  Circus aeroginosus
 22. Falco tinnunculus
 23. Falco subbuteo
 24. Rallus aquaticus
 25.  Porphyrio porphyrio
 26. Gallinula chloropus
 27.  Fulica atra
 28. Himantopus himantopus
 29. Charadrius dubius
 30. Charadrius hiaticula
 31. Pluvialis apricaria
 32. Pluvialis squatarola
 33. Vanellus vanellus
 34.  Calidris minuta
 35. Calidris ferruginea
 36.  Calidris alpina
 37. Philomachus pugnax
 38. Gallinago gallinago
 39. Limosa limosa
 40.  Limosa lapponica
 41. Numenius arquata
 42.  Tringa totanus
 43. Tringa nebularia
 44. Tringa erythropus
 45. Tringa stagnatilis
 46.  Tringa ochropus
 47.  Actitis hypoleucos
 48. Arenaria interpres
 49. Larus melanocephalus
 50. Chroicocephalus ridibundus
 51. Chroicocephalus genei
 52. Larus audouinii
 53. Larus fuscus
 54. Larus michahellis
 55. Sterna caspia
 56.  Sterna sandvicensis
 57. Sterna hirundo
 58. Chlidonias hybridus
 59. Columba palumbus
 60. Columba livia
 61. Streptopelia turtur
 62. Streptopelia decaocto
 63. Upupa epops
 64. Alcedo athis
 65. Galerida cristata
 66.  Hirundo rustica
 67. Anthus pratensis
 68. Anthus spinoletta
 69. Motacilla flava
 70. Motacilla cinerea
 71. Motacilla alba
 72.  Erithacus rubecula
 73. Oenanthe oenanthe
 74. Cettia cetti
 75.  Cisticola juncidis
 76. Acrocephalus scirpaceus
 77. Phylloscopus collybita
 78.  Pica pica
 79. Sturnus vulgaris
 80. Sturnis unicolor
 81.  Passer domesticus
 82.  Passer montanus
 83. Serinus serinus
 84. Carduelis cannabina
 85.  Carduelis chloris
 86. Carduelis carduelis