L'ORNITONIGMA

diumenge, 7 d’octubre del 2012

Continua la migració de rapinyaires


Avui ha estat un matí força tranquil a l’Espinal (Parc Natural de la Serralada Litoral, Vallès Oriental), massa tranquil! El pas de rapinyaires ha estat molt fluix, més semblant a una mena de goteig intermitent, que no pas al flux més regular i continu de la jornada anterior. En Jordi Sala i jo hem registrat al voltant de 29 exemplars de 5 espècies diferents durant poc més de 4 hores d’observació. La espècie amb més registres ha estat l’Esparver vulgar (Accipiter nisus), seguit del xoriguer (Falco tinnunculus), el Falcó mostatxut (Falco subbuteo), l’Aligot vesper (Pernis apivorus) i l’Arpella (Circus aeroginosus).


Malgrat aquestes xifres tan minses, el Jordi Sala i jo hem disfrutat de la migració de paseriformes que, si obviem les orenetes vulgars (Hirundo rustica), va destacar pel pas de petits grups de pinsans (Fringilla coelebs), alguns passarells (Carduelis cannabina) i un grup de tres trencapinyes (Loxia curvirostra).

A mig matí hen tingut una pujada d’adrenal·lina en veure sobre el fons blau del cel seré una perfecta formació en “V”. Es tractava d’un grup de 31 corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo) en migració activa. No era el que esperaven, però el varen viure amb intensitat.

A partir d’ara una bona part de les rapinyaires estivals deixaran de passar, però continuarem a l’aguait d’altres viatgers que s’acosten cap al sud. Grues (Grus grus) i oques (Anser sp.)començaran a arribar en els propers dies, i encara resta per passar bona part dels aligots vulgars (Buteo buteo), potser alguna Cigonya negra (Ciconia nigra) i ves a saber el que ens depara el cel.