L'ORNITONIGMA

dimecres, 10 d’octubre del 2012

Bones notícies per a l'Àguila cua-barrada

http://www.ub.edu/aligaperdiguera/EEAPcat/actual57.htm


Endesa desmantella una línia de distribució perillosa per les aus a l’espai natural de Gallecs
Endesa està desmantellant diversos trams de línies elèctriques de distribució a l’espai rural de Gallecs, una àrea agroforestal de gran valor ecològic i paisatgístic situada a la plana del Vallès. Aquest espai natural que ocupa unes 700 ha entre els termes municipals de Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Parets del Vallès, Lliçà de Vall, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans, i fou inclòs al Pla d’espais d’interès natural el 20 d’octubre de 2009 pel Decret 156/2009, és un veritable oasi entremig de grans extensions urbanes, polígons industrials i un munt d’infraestructures. Precisament el fet que sigui una de les majors i més ben conservades àrees de la plana vallesana és el que li confereix un gran valor ecològic, especialment per a moltes espècies d’ocells tan sedentaris com especialment els que hi són de passada durant les migracions. A més, la prohibició de la caça amb armes de foc i l’agricultura ecològica fan que l’espai tingui una densitats de conill i perdiu que atreuen a diverses espècies de depredadors, especialment rapinyaires. En aquest sentit i especialment a l’hivern i en migració és fàcil veure concentracions d’arpelles, milans, aligots, xoriguers, etc.
Darrerament també s’ha constatat que Gallecs és una àrea d’assentament temporal (dispersió) d’exemplars no adults d’àliga perdiguera que tenen en aquest espai un hàbitat molt adequat (molt d’aliment i pocs perills). Com és sabut els joves d’àliga perdiguera un cop abandonen el territori patern realitzen moviments dispersius que els condueix a concentrar-se temporalment en àrees planes riques en preses (a Catalunya els secans de Lleida, planes de l’Alt Camp, plana de l’Empordà, etc). Aquestes àrees són de molta importància per a l’espècie, ja que els exemplars joves inexperts depenen d’elles per a sobreviure i arribar a adults i així poder mantenir la població territorial adulta. Darrerament s’observen cada cop més regularment exemplars no adults d’àliga assentats temporalment a Gallecs, detectant que posteriorment alguns d’aquests s’han reclutat a les serralades un cop són adults. Per tant Gallecs és una peça clau per a l’espècie.
La presència d’infraestructures com les línies elèctriques de distribució, que poden causar la mort d’aus per electrocució, situades en un espai d’alt valor ecològic podien suposar una trampa mortal per a moltes espècies d’aus. Per aquest motiu, l’Equip de Biologia de la Conservació – Àliga Perdiguera ja havia realitzat diversos estudis per tal de detectar els principals punts d’electrocució i donar solucions tècniques per a corregir els suports perillosos, fet que ha suposat la correcció d’uns quants centenars de suports elèctrics perillosos sobretot a la Serralada Pre-litoral del Vallès. El desmantellament de línies elèctriques perilloses moltes d’elles obsoletes és també una eina important de conservació. Aquesta tardor, Endesa, amb la col.laboració del Consorci de Gallecs, ha inicial el desmantellament total de diversos trams de línies elèctriques que creuen l’espai i que, prèviament, havien estat soterrades. Amb el suport de naturalistes locals i del mateix Consorci de Gallecs, també es procedirà a identificar i mantenir algunes de les torres elèctriques, ara sense corrent, per a que puguin ser utilitzats com a posadors segurs per part d’ocells rapinyaires.
Des de l’Equip de Biologia de la Conservació – Àliga Perdiguera ens felicitem per la realització d’aquesta actuació que beneficia a la biodiversitat d’aquest espai natural tant amenaçat i animem a companyies elèctriques, administracions, entitats i naturalistes a seguir treballant conjuntament en aquesta línia.