L'ORNITONIGMA

diumenge, 19 de maig del 2013

Limícols al Besòs


De mica en mica es fa camí. Ja fa uns mesos des que van prohibir la pesca a la desembocadura del riu Besòs i l’efecte és més que positiu. Mai serà un Ca l’Arana o un delta de la Tordera, però aquesta primavera visitar la desembocadura del riu és tot un goig. Sempre es troba alguna cosa, que si un dia un grupet de cames-llargues, un altre una parella de corriols grossos, a l’endamà un estol de gavines corses... I no només és el fet de veure limícols i d’altres espècies aquàtiques en un moment puntual. El més interessant (i el gran avanç) és que els exemplars troben la tranquil·litat necessaria per romandre-hi hores. Aquest és el canvi substancial.

La desembocadura encara té greus problemes, però s’està aconseguin reduïr significativament el nombre de persones que hi romanen hores i hores. Tot un gran pas endavant. Ara algú passeja, s’hi apropa i després se’n va. Sembla poc, però n'és suficient perquè els exemplars més tolerants que trien la desembocadura com a lloc de repós i d’alimentació en la seva migració, hi poguin romandre un temps. La situació anterior resultava dramàtica. Les fotografies següents són només una petita mostra del desgavell en què s'havia convertir aquest espai. Era una veritable ocupació que a més de foragitar tota mena d'ocells, convertia la zona en un abocador.





Un altre factor que contribueix a la sedimemntació de limícols, és el col.lector que surt des del parc del Litoral cap a la desembocadura. Les aigües que hi aboca, eviten que la barra de sorra invaeixi l’escullera i crea una petita ensenada de fang on poden alimentar-se les diferents espècies. Des del parc de la Pau, a la banda de Barcelona, es pot observar molt bé el moviment d'aquests ocells sense pertorbar-los. Amb un telescopi o simplement amb binocles, disfrutareu d’aquestes interessants aus.

En el temps que porten de migració, s'han registrat almenys 14 espècies de limícols, a més d’altres especies d'cells aquàtics molt interessants com ara el Xatrac gros. Aquí us deixo amb una petita mostra gràfica. Disfruteu-la.