L'ORNITONIGMA

dilluns, 12 de maig del 2008

12/04: Desembocadura del Riu Besòs

Després d’aquestes dies de temporal, he aprofitat el dia d’avui per apropar-me a la desembocadura del riu Besòs. A trencar de l’alba ja era al Parc del Litoral. El matí es presentava ennuvolat i de tant en tant queia algun ruixat molt feble, el vent bufava moderat de component variable est a nord-est. Aparentment un bon dia per trobar-me amb una caiguda important de migrants. Tanmateix, les prediccions (o més aviat les espectatives) no sempre es cumpleixen i m’he trobat una sedimentació més aviat fluixa o molt fluixa. Per exemple, de passariformes migrants tant sols n'he vist un Mosquiter de passa Phylloscopus trochilus, tres papamosques grisos Muscicapa striata i un parell de femelles de Mastegatatxes Ficedula hypoleuca; a més a més, d’una Buscarla de canyar Acrocephalus scirpaceus cantant, un mascle cantant de Bosqueta vulgar Hippolais polyglotta, una Tallareta vulgar Sylvia communis, un Tallarol de casquest S. atricapilla i un Tallarol Capnegre S. melanocephala (en aquest cas no es tracta d’un migrant, però si d’una citació tardana per a l’espècie). També hi havia un estol d’11 cueretes grogues Motacilla flava i dos bitxacs rogencs Saxicola rubetra (un mascle i una femella); i al parc del Litoral, un preciós mascle d’Oriol Oriolus oriolus.



Muscicapa striata



Tampoc la entrada de limícols ha estat gens destacable. Només un parell de corriols grossos Charadrius hiaticula, un Territ tresdits Calidris alba, una Valona Tringa glareola i un parell de xivitones Actitis hypoleucos; a més dels corriols petits Charadrius dubius habituals, però fins i tot d’aquest últims n'havia baixat el nombre, probablement degut a la crescuda del riu i a la manca de zones adienes alternatives. No obstant això, el principal problema pels limícols s'agreuja si considerem que la presencia permanent de pescadors a les ribes es constant, i ocupen les millors zones, per tant menstres aquest factor hi sigui present, poca cosa podem esperar. Mireu la fotografia il·lustrativa (i això no és més que una part molt petita). D'altra banda, a la platja del Parc de la Pau, hi havia un altre grup molt petit format per tres corriols grossos i tres territs becsllargs C. ferruginea.

Desembocadura del riu plena de gom a gom de pescadors. Aquest fet es relativament recent i afecta bàsicament aquesta zona del riu. Es tracta d'una zona molt estimada per diverses espècies de limícols i el Martinet blanc Egretta garzetta.


Charadrius hiaticula (femella) i Calidris alba (foto inferior).



El més destacable del matí ha estat sens dubte un parell de martinets rossos Ardeola ralloides, que descansaven al tram que hi ha passat el pont de la Renfe. També hi havia set Espulgabous Bubulcus ibis, un Martinet blanc Egretta garzetta i un Bernat pescaire Ardea cinerea inmadur .


Ardeola ralloides

Finalment comentar que continua present la parella de tòrtores turques al Parc del Litoral, que fins ara no criaven a la zona, i ja han aparegut els primers juvenils d'estornells Sturnus vulgaris (un adult alimentava un jove cuacurt, que s'amagava al peu d'un arbre).


Streptopelia decaocto





Sturnus vulgaris, adult i jove (foto inferior).