L'ORNITONIGMA

dissabte, 24 de maig del 2008

L'atles dels ocells de Catalunya a la Xarxa

Al desembre del 2004 es va publicar l’Atles dels ocells nidificants de Catalunya 1999-2002, una magnífica eina per a la conservació i la gestió eficaç de les aus a Catalunya. Aquesta obra va substituir el primer atles, editat al 1983 (Muntaner, J. et al. 1983. Atlas dels ocells nidificants de Catalunya i Andorra. Ketres Editora. Barcelona).
Qualsevol que hagi tingut l’oportunitat d’aprofundir en la seva lectura, s’haurà adonat que va molt més enllà de la mera representació de la distribució especial de les espècies d’ocells que nien al territori català. El tractament de les dades es va fer mitjançant uns models estadístics basats en el níxol ecològic i tècniques d’interpolació espacial que van permetre representar cartogràficament la probabilitat de trobar una espècie a qualsevol punt del territori; es a dir, es van poder generar mapes d’índex d’abundància que mesuren la probabilitat d’aparició de cada espècie durant el periode reproductor. Aquesta informació es complementa amb un gràfic d’altitud, que representa els rangs altitudinals preferencials de cada espècie; i un altre de característiques paisagístiques, que indica quins hàbitats són presents a les quadrícules UTM 1x1, independenment de si són seleccionats o no per l’espècie. Tot plegat, juntament amb la rigurositat i excel·lència dels textos, donen a aquesta obra un valor inqüestionable.

Ara s'ha donat un pas molt important: existeix la possibilitat d’accedir a tota aquesta informació directament des de Xarxa. Amb la col·laboració de l’ICO i la Fundació Territori i Paissatge, s’ha creat un web que permet fer consultes diverses. Per exemple, des de consultar les fitxes de cada espècie, a conèixer els ocells que n’hi ha a una comarca o municipi per ordre d’abundància i podem visualitzar la probabilitat d’aparició de cada espècie. Imagineu-vos el joc que dóna això, però el millor -per aquells que no el coneixeu- és que el proveu vosaltres mateixos. Cliqueu aquest enllaç per accedir-hi: http://oslo.geodata.es/ftp/ocells/

Molta sort i bones observacions.