L'ORNITONIGMA

diumenge, 16 de maig del 2010

Gavines i limícoles a Vilanova

El passat 13/05/10 hi havia una bona entrada de gavines a Vilanova i la Geltrú, principalmente de Gavià argentat (Larus michahellis). Al dic de Ponent, s'hi va aixecar un núvol de gavians que vaig estimar en, si més no, uns 400 ex. Una part va anar a la platja de Ribes Roges. Eren exemplars inmadurs. Juntament amb els gavians argentats hi havia 7  gavians foscos (Larus fuscus), - 4 ex. de 1r estiu, 2 de 2n i 1 de 3r-; i 57 gavines corses (Larus audouinii); a més d’un 1er estiu de Gavina capnegre (Larus melanocephalus). L’estol de gavines va romandre a la desembocadura del torrent de Sant Joan una bona estona, fins que l’arribada de gent els va aixecar i varen tornar al port . Com a curiositat destacar un Gavià fosc amb un desmesurat desenvolupament del bec.

















Tant a la platja com al port vaig fer diverses lectures d’anelles. Per espècies varen ser les següents:

Gavina corsa

1)  Adult amb anella blanca i codi negre AVL4 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre. Aquest exemplar va ser marcat al juny del 2006 al Delta de l’Ebre.

2)  Subadult amb anella blanca i codi negre ATLP al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

3)  Adult amb anella blanca i codi negre AYMU al tars dret i anella metàllica a l’esquerre. Aquest ex. anellat al 2007 al Delta de l’Ebre va ser observat a finals d’abril al port de Castellò (País Valencià).

4) Adult amb anella blanca i codi negre AC60 al tars dret i anella metàllica a l’esquerre. Aquest exemplar, anellat al Delta de l’Ebre, ja roman per la zona des de la segona quinzena de març.

5) Exemplar de 3er estiu amb anella blanca i codi negre AXRN al tars dret i anella metàllica a l’esquerre. Anellat al Delta de l’Ebre al 2007, roman per la zona des de fa un mes.



























6) Adult amb anella blanca i codi negre AR27 al tars esquerre i anella metàllica al dret.

Gavià fosc

1) Ex. de 3r any calendari amb anella groga i codi negre H.795 al tars dret i anella metàllica a l’esquerre. Aquests exemplar pertany al projecte alemany de Sönke Martens.


























Gavià argentat

2) Ex. de 2n any calendari amb anella taronja i codi negre B6FZ al tars dret i anella metàllica a l’esquerre.


Finalment pel que fa a limícoles, tot i que les basses estan ja sota mínims i la gent ja està per tot arreu, hi havia una mica d’animació al voltant de la desembocadura del torrent a la platja de Ribes Roges. Vaig comptar: 1 Corriol gros (Charadris hiaticula), una femella de Corriol camanegre (C. alexandrinus), 7 Territs tres dits (Calidris alba) i 13 gambes roges (Tringa totanus). Pel que fa al Corriol camanegre, a les obres del port n’hi havia tres mascles territorials i una femella. Vaig veure com un dels mascles feia cassoletes que la femella anava comprovant i al final vaig poder veure còpula. La zona no està malament, però hi ha un trànsit permanent de vehicles pesats que no auguren bones espectatives, tret que triïn alguna de les parcel·les que estan tancades.


1 comentari:

Jordi Cirach ha dit...

Fantàstic bloc! M'ha encantat, i m'he fet fidel seguidor, desitjo que a tu tambié t'agradi el meu bloc sobre ecologisme i medi ambient: “L'imperdible de ℓα Terrα” (http://www.imperdibleterra.blogspot.com)

Salutacions!
L'imperdible de ℓα Terrα