L'ORNITONIGMA

dilluns, 15 de febrer del 2016

Mallarengues i els seus parents

Si haguéssim de fer una gràfica que representés l’abundància d’ocells a un parc urbà en termes de biodiversitat, segurament la primavera i la tardor serien el pics, en tant que l’estiu, i sobretot l’hivern, estarien a les valls. Al llarg de la primavera i durant tota la tardor, se solapen ocells migrants amb residents, i apurant molt, hivernants tardans o primerencs. A l’hivern però només tenim els residents i alguns hivernants, la qual cosa fa que el parc sembli més buit. I de fet ho està, una disminució de recursos, equival a un empobriment en el nombre d’espècies, que no necessàriament en el nombre d’exemplars.

Entre els ocells que es queden amb nosoltres, hi ha un grup que es busquen molt bé la vida. Són petits, els agrada anar en grup i es fan sentir prou bé. Es tracta dels pàrids (Família Paridae) i els seus parents, alguns allunyats i d’altres no tant. La majoria són menuts i nerviosos, però amb caràcter. Són atrevits, decidits i fins i tot agosserats.

Mallarenga blava

En una passejada que vaig fer pel Parc de Ca l’Arnús i Can Solei el 4 de febrer vaig detectar totes les espècies de pàrids presents a Catalunya, tret la mallarenga d’aigua, que té uns requeriments molt més espècífics i resulta molt menys cosmopolita que la resta dels seus parents. Des qui parlem concretament? Parlem de la mallarenga petita Periparus ater, la emplomallada Lophophanes cristatus, la blava Cyanistes caeruleus i la carbonera Parus major. També hi era la mallarenga cuallarga Aegithalos caudatus, que tot i que comparteix el nom vernacle, pertany a una altra família (Aegithalidae). La llista augmenta en afegir-se els dos ocells més petits d’Europa, el bruel Regulus ignicapilla i el reietó Regulus regulus.



Amb l’entrada de la tardor, aquestes espècies acostumen a barrejar-se i formar estols mixtos, que nomadean pels boscos i la campinya a la recerca d’aliment. Agrupar-se els comporta importants avantatges com ara trobar recursos tròfics amb més facilitat, o protegir-se amb més eficàcia de potencials depredadors.  


Aquí us deixo amb fotos dels protagonistes. Disfruteu-los.

Mallarenga emplomallada
Mallarenga cuallarga 
Mallarenga petita
Mallarenga carbonera