L'ORNITONIGMA

dissabte, 27 d’octubre del 2012

Anelles de gavines vulgars


D’entre totes les espècies gavines anellades, la Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus) és de la que menys registres tinc. Molt abundant a tot el litoral, els primers exemplars comencen a arribar al juny. A la tardor, és de bon tros el làrid més abundant. En comparació amb altres espècies de gavines i gavians, el projectes de marcatge són relativament escasos. Potser és per això, que em va semblar destacable trobar-me el passat dia 20 d’octubre  amb dos exemplars amb anelles de PVC a la platja del Cabaió, a Arenys de Mar, en un estol de 101 exs. Ambdos eren adults.

El primer, amb una anella vermella i codi blanc H266 al tars dret i metàl·lica a l’esquerre, és un espécimen hungarès del projecte de Peter Szinai. El primer registre a Catalunya que ha consta, és del 4/VII/10 al Parc de Diagonal Mar de Barcelona (Ricardo Ramos).


El segon, amb anella blanca i codi negre TANA al tars dret i metàl·lica a l’esquerre, és un espécimen polonès, anellat a la colonia de Przykona (regió de Wielkopolskie), del projecte de Tomasz Iciek. Existeix un registre anterior a Canet de Mar del 4/XII/11 (Marc Illa Llobet).



Dos exemplars de l’Europa oriental que de ben segur passaran l’hivern per aquestes contrades.

2 comentaris:

Marc Illa ha dit...

Oh!, quina il·lusió!
Vaig veure la "TANA" el passat 4-12-2011 a la Platja de Canet de Mar!, veig que és fidel a les seves platges...

Ocells del Barcelonès i rodalies ha dit...

Després de ficar les dades a l'ICO, vaig veure que l'havies vist l'hivern passat. És increible la fidelitat d'alguns exemplars als llocs d'hivernada. Una mica en la línea del que explicava avui el Xavi en relació a algunes cotxes blaves al Besòs.

:-)