L'ORNITONIGMA

dimarts, 5 de febrer del 2008

Gavines a Premià de Mar

Aquesta tarda ha estat productiva pel que fa a la lectura d’anelles de gavines. He recorregut el litoral entre Badalona i Premià de Mar, on he trobat (era d’esperar) el més interessant. La resta del tram gairabé buit, a excepció de la zona de Montgat, on hi havia una trentena de corbs marins, alguns gavians, un mascarell adult i un xatrac becllarg.

A la platja de Premià descansava un important estol de làrids: 87 gavines capnegres Larus melanocephalus (més del 95 % adults), 112 gavines rialleres L. ridibundus, 15 gavines corses L. audouinii (aparenment totes adultes, tret un exemplar de 3er hivern) i 2 gavians argentats de potes grogues L. michahellis de 2n hivern.
Hi havia tres exemplars anellats:

1) Una Gavina corsa amb anella de PVC blanc i codi negre 6OP al tars esquerre i anella metàl·lica al tars dret. (En Jaume Castellà m'ha informat que porta a la zona des de decembre).



2) Una altra Gavina corsa amb només una anella metàlica al tars esquerre (potser el mateix ejemplar que vaig veure l’1 de febrer), de la qual no he pogut fer la lectura.
3) I finalment, una Gavina capnegre amb anella de PVC blau fosc i codi blanc IVFL al tars esquerre i anella metàl·lica a la tíbia esquerre. Molt probablement un ocell d’origen Itàlia.






Una de les capnegres estava completament tacada de fuel a les parts inferiors, des del pit fins les infracobertores caudals (veure foto).



Una cosa que he comprovat avui és que la datació de la Gavina corsa en les últimes etapes d’inmaduresa, no és gens fácil i requereix de pràctica (i un, que encara no està prou 'curtido' amb aquesta espècie, en necessita). En principi de les 15 aus que hi havia, totes semblaven adultes. Tanmateix, “gràcies” al 'sprint' d’un practicant de footing, que, com bé podeu imaginar,va aixecar tot el grup, he pogut comprovar que n’hi havia una de 3r hivern. A la fotografia, s’hi pot veure alguns trets difícils d’apreciar si l’au descansa amb les ales plegades: les coberteres grans més externes encara retenen una mica de fosc; i mostra més quantitat de negre del que hauria de tenir-ne en el cas que fos un adult, prensentat puntes negres a la P5 i P4 (absent als adults) i el negre s’exten més per la P7, la qual cosa fa que tingui més quantitat de negre a la punta de l’ala; mostra, però, el “mirall” blanc a la P10 i las puntes blanques de les primàries no semblen ser més petites que les dels adults.


Larus adouinii de 3er hivern


A part de les gavines, he vist poca cosa més. Potser el mes destacable ha estat el moviment de mascarells Morus bassanus(majoritàriament en direcció sud, que va començar mitja hora abans de posar-se el sol: 21 ex. El que no he vist ha estat el Podiceps cristatus que va veure en Jaume Castellà fa quatre dies.