L'ORNITONIGMA

dilluns, 11 de febrer del 2008

Marines i anella a Premià de Mar

Tot seguit us exposo el més interessant d'una hora i mitja d'observació (entre les 17 i les 18.15 h.) dels moviments d'aus marines a Premià de Mar (Maresme). El vent bufava de component E-NE amb força 2-3 i mar de fons de l'est.

En general, hi havia molt poca activitat. El més destacable ha estat un Stercorarius parasiticus adult dse fase fosca en direcció nord i un 1 er hivern de Larus canus en direcció nord (podria tractar-se del mateix exemplar que s'està observant al riu Besòs al llarg de tot l'hivern; ha aparegut amb un petit flux de L. ridibundus cap al nord a les 17:52 h., que coincideix amb la sortida del gruix de rialleres que s'alimenten al riu).

Total d'espècies:



  • Anas crecca: 4 ex. cap al nord.

  • Morus bassanus: 8

  • Phalacrocorax carbo: 8 en direcció sud (hi ha un important dormidor a El Masnou).

  • Ardea cinerea: 1 ex. cap al nord.

  • Larus ridibundus: 38 ex. cap al nord.

  • Sterna sandvicensis: 3 ex. cap al nord.



Ardea cinerea i Morus bassanus volant junts. Imatges com aquestes no són gaire freqüents.

Morus bassanus adult.

A la platja hi havia un petit grup de làrids: 3 Larus melanocephalus, 134 L. ridibundus i 23 L. audouinii; a més a més 4 Sterna sandvicensis.

Entre les gavines corses hi havia aquest adult marcat amb anella de PVC blanca i codi negre B5D al tars esquerre i anella metàl·lica al tars dret.



Com veieu va ser anellat fa 16 anys!! (l'espècie té un alt index de supervivència adulta), però fins al 2007 no es va tornar a detectar. Les dades coincideixen amb el pas migratori prenupcial i sembla que mostra una certa fidelitat a aquest punt de concentració prenupcial. A veure què passa els propers dies.




Grup de Sterna sandvicensis

Sterna sandvicensis observat en "migració" activa cap al nord.