L'ORNITONIGMA

dimarts, 19 de febrer del 2008

Més sobre la caça de fringíl·lids

Penjo aquesta nota de premsa del Departament de Medi Ambient i Habitatge publicada ahir, 18/02/08, al fòrum Auscat. Es tracta d'un tema força interessant que afecta a moltes zones i en concret a la desembocadura del riu Besòs, on es dur a terme aquesta pràctica de manera absolutament il·legal. Us animo des d'aquí a què denuncieu aquests actes delictius sempre que els detecteu.


Departament de Medi Ambient i Habitatge

Aquest mes han comissat 120 ocells protegits en un domicili particularde Fonollosa, a la comarca del Bages.
Els principals mercats es localitzen en municipis de l'àrea metropolitana, i hi ha xarxes que es dediquen a la importació.
Els furtius no respecten les vedes i els cacen a l'hivern, aprofitant la seva època de migració, i a l'estiu, quan busquen els exemplars novells.
Enguany, la primera de les actuacions destacades ha tingut lloc a final de gener al Bages, on la Unitat Especial de Fauna i Unitat d'Investigació del CAR ha comissat 120 ocells fringíl·lids localitzats en un domicili particular al municipi de Fonollosa. Els agents rurals investigaven un presumpte comerç il·legal d'ocells protegits per ordre de la fiscalia de Medi Ambient del TSJC per un delicte contra la fauna protegida. Els ocells eren al domicili d'un veí que es dedicava a la caça i a la venda de fringíl·lids. Els caçava utilitzant un mètode il·legal, una xarxa japonesa de 12 metres, que estava sempre preparada a l'interior de la finca, on també es van trobar dos voladors on s'emmagatzemaven els ocells capturats per destinar-los després al comerç.
Els agents van escorcollar la finca i van comissar 120 exemplarsd'ocells fringíl·lids de les espècies cadernera (Carduelis carduelis),pinsà comú (Fringilla coelebs), passerell comú (Carduelis cannabina), verdum (Carduelis chloris), gafarró (Serinus serinus) i lluer (Carduelis spinus), així com diferents arts de caça il·legals: 4 xarxes japoneses i 2 gàbies trampa. Els ocells van ser traslladats al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrusa.
78 denúncies i 1.796 inspeccions
Al llarg de l'any passat, es van interposar 78 denúncies per captura, exhibició i venda de fringíl·lids, i es van dur a terme 1.796 inspeccions (1.675 per caça i 121 per tinença, exhibició i venda). Més del 60% de les actuacions es van fer a la demarcació de Barcelona, on en concret es van efectuar 1.132 inspeccions i 46 denúncies. A Girona es van interposar 11 denúncies i es van fer 298 inspeccions; a Lleida van registrar 11 denúncies i 253 inspeccions; a Tarragona es van fer 8 denúncies i 95 inspeccions, i a Terres de l'Ebre es van efectuar 2 denúncies i 18 inspeccions.
La caça i la compra-venda de fringíl·lids és una activitat difícil d'aturar, ja que és una pràctica molt arrelada en diversos municipisde l'àrea metropolitana. Fins i tot s'exerceix professionalment amb xarxes d'intermediaris que importen ocells de diversos punts de l'Estat, principalment d'Andalusia, per comercialitzar.
Hi ha diversos mercats il·legals de fringíl·lids a la rodalia de Barcelona. En aquests mercats, els ocells més joves es comercialitzen a 6 euros, els adults tenen un cost d'entre 30 i 50 euros, i són molts pocs els exemplars pels quals s'arriben a pagar entre 3.000 i 6.000 euros. Molts dels fringíl·lids capturats no tenen valor comercial. Els mascles són els que es venen com a ocells cantaires, mentre que les femelles es comercialitzen per al consum.
Només hi ha quatre espècies que, amb caràcter excepcional i de manera estrictament regulada, poden capturar els ocellaires federats que participen en concursos de cant. Són la cadernera, el pinsà, el verdum i el passerell. Normalment, els caçadors furtius se centren també a capturar aquestes quatre espècies, però hi ha col·leccionistes que s'arrisquen a tenir d'altres exemplars, entre els quals hi ha els gafarrons, lluers, pinsans borroners, pinsans mecs, durbecs o trencapinyes. D'entre els que es poden caçar legalment, les caderneres són les que més es capturen i el passerell és el que en l'actualitat té poblacions més reduïdes.
El període hàbil autoritzat per a la caça de fringíl·lids és entre mitjan agost i principi de desembre, però els furtius s'hi dediquen tot l'any. Sobretot, cacen durant l'estiu, quan enxampen els ocells en abeuradors naturals o artificials on necessàriament han d'anar a beure aigua. En aquesta època el que busquen és capturar novells (pollets nascuts el mateix any).
També es fan captures il·legals durant l'hivern, època en què hi ha abundants ocells que han vingut del nord d'Europa emigrant a zones més càlides i que són presa fàcil de les xarxes japoneses.
Els articles 334 i 335 del Codi penal tipifiquen com a delictes la caça d'ocells protegits, com és el cas dels ocells fringíl·lids en general, i el comerç d'ocells amenaçats, és a dir, els que tenen un grau més elevat de protecció, i estableix penes que poden arribar fins als dos anys de presó o multes de 8 a 24 mesos i inhabilitació per a la caça de fins a quatre anys.