L'ORNITONIGMA

divendres, 1 de febrer del 2008

Gavines corses a Premià de Mar

Fa uns dies, en Jaume Castellà, m'explicava de la hivernada d'un estol de Gavina Corsa a Premià de Mar. Aquesta espècie que és regular, encara que no gaire nombrosa al litoral nord del Barcelonès, durant les migracions, està virtualment absent durant l'hivern en aquesta zona del litoral català. Pel que he pogut llegir en relació amb aquest tema, sembla que a l'hivern hi ha una rarificació de l'espècie cap al nord, tot i que els darrers anys hi ha indrets, com ara Premià de Mar, on es consolida la presència hivernal d'aquesta bonica gavina.

Aquesta tarda m'he apropat fins la platja de Premià de Mar (Maresme), i he pogut gaudir de la observació d'un grup de 24 exemplars adults descansant a la platja. Dos d'ells estaven anellats. Un portava una anella de lectura a distància de color blanc i dígits negres amb el codi BJP a la pota dreta, i una anella metàl·lica a l'esquerra. L'altre tant sols duia una anella metàl·lica a la pota esquerra que no he pogut llegir. També comentar que un dels exemplars estava mutilat d'una pota. Malauradament es massa freqüent veure exemplars mutilats (d'aquesta i d'altres espècies d'aus marines), normalment aquestes mutilacions estan provocades per accidents amb aparells de pesca, i en moltes ocasions comprometen la seva supervivència.




Exemplar mutilat.

Exemplar anellat; codi BJP.

NOTA DEL 03/02/08: Aquesta gavina té més de 20 anys !!! En Jaume Castellà la va veure el mateix dia unes hores abans i al mateix lloc.


Exemplar amb anella metàl·lica.